fbpx

~ Wat is zelfliefde? ~ 

Zelfliefde gaat in de basis over jezelf een gelukkig gevoel gunnen en daar de gepaste actie(s) voor ondernemen.

Zelfliefde wordt nog vaak geassocieerd met egoïstisch zijn, je eigen belangen en behoeften boven die van een ander zetten.

Ik bekijk het liever op een liefdevolle manier: ‘liefhebben’ gaat over ‘iets of iemand een goed gevoel gunnen en daar bewust aan bij willen dragen’. Zelfliefde gaat dus over jezélf dat goede gevoel gunnen en daar bewust wat voor doen (of laten). 

Zelfliefde staat als woord niet in de Dikke van Dale, dus we mogen er zelf een mooie invulling aan geven. Dit is dus die van mij: 

“Zelfliefde gaat in de basis over jezelf een gelukkig gevoel gunnen en daar de gepaste actie(s) voor ondernemen” 

Zelfliefde gaat over lief en goed zijn voor jezelf: 

~ Je eigen mooie kanten zien en waarderen. 

~ Mild zijn voor jezelf als er iets ‘fout’ gaat. 

~ Jezelf troosten als je verdrietig bent. 

~ Jezelf een nieuwe kans geven, nadat je hebt ‘gefaald’. 

~ Jezelf beschermen tegen negatieve mensen en energie. 

~ Jezelf groei, heling en ontwikkeling gunnen.

~ Je best doen om jezelf, je gedrag, je gevoelens en je gedachten te begrijpen. 

Zelfliefde en je gelukkig voelen hangen nauw met elkaar samen. Zelfliefde gaat in de basis over jezelf een gelukkig gevoel gunnen. 

Je ‘gelukkig voelen’ gaat over een warm en tevreden gevoel over jouw huidige (met name niet-materiele) omstandigheden: in hoeverre wordt er in jouw persoonlijke behoeften voorzien? In welke mate ervaar jij liefde, warmte, aandacht, plezier, uitdaging en positiviteit?

En heel belangrijk: in welke mate GUN jij jezelf dat? 

‘Gunnen’ is wat mij betreft het toverwoord voor Zelfliefde!

Gun jezelf plezier, ontspanning, positiviteit, aandacht, warmte, liefde en uitdaging. 

Alleen als jij het jezelf vanuit het diepste van je hart kunt gunnen, dan kun je het ook ontvangen. Dan kun jij dat jezelf gaan geven. 

Maar als het zó makkelijk was, dan deden we het allemaal al massaal. Wat is nou ‘de missing link’? Welke stap slaan we over? 

Ik ben er van overtuigd dat ‘jezelf begrijpen’ door de meesten van ons enorm onderschat wordt. Dat we daar te snel overheen stappen en vinden ‘dat we het maar gewoon moeten gaan doen’. Maar wat als het dan niet lukt? Als dat lief zijn voor je zelf niet lukt? Als je last blijft houden van vervelende stemmetjes die je wat anders vertellen? 

Dan mag je gaan begrijpen (en voelen) wat daar achter en onder zit. 

Jij mag heel nieuwsgierig gaan zijn naar jouw ‘waarom dit niet zo makkelijk gaat’. 

En de kunst is om dit niet alleen te ‘bedenken’, maar vooral te ‘voelen’. 

Om het niet kapot te analyseren, maar het ‘tot je te laten komen’.

Je mag gaan begrijpen waarom het voor jou lastig is om goed voor jezelf en je eigen behoeften op te komen. Om je grenzen aan te geven en er voor te gaan staan. 

De antwoorden liggen in jou. In jouw herinneringen, in je onderbewustzijn, in je jeugd en je eerdere ervaringen. We zijn allemaal in een bepaalde mate geprogrammeerd, we zijn dingen over ons zelf gaan geloven.

Jij bent gaan geloven dat het egoïstisch is om jezelf een goed gevoel te gunnen. Om goed voor jezelf en je innerlijke rust te zorgen. 

Jij bent gaan geloven dat je eerst voor een ander moet zorgen en dan pas voor jezelf. 

Het is je verteld, het is je voorgedaan, het is je misschien wel opgedrongen. 

Jij mag je bewust worden van deze overtuigingen, van de onderliggende pijn en… jij mag je bewust worden van het feit dat het niet waar is. Dat het ‘alleen’ maar iets is wat je bent gaan geloven….. 

Je mag jezelf een ander verhaal gaan vertellen. Je mag oude pijn gaan helen en beperkende overtuigingen loslaten en vervangen door helpende overtuigingen. 

En dat doe je door naar binnen te gaan. Jezelf aandacht te geven. 

Start met bewust Me-time voor jezelf inplannen. 

Begin met het jezelf elke dag oprecht geïnteresseerd vragen: ‘Hoe gaat het met MIJ?’ en hoe komt dat? En hoe komt dat? En hoe komt dat? Ga maar schrijven, laat de antwoorden maar komen. 

Maak het begrijpen van jezelf prioriteit nummer 1. Waarom doe jij wat doet? Waarom denk jij wat je denkt? Waarom voel jij wat je voelt? Er is zoveel over jezelf te ontdekken, er zitten zoveel waardevolle antwoorden in jezelf. 

Heel veel succes… met het begrijpen van jezelf ! 

Begrip creëert ruimte voor liefde. Zelfliefde. 

GUN HET JEZELF.

Liefs, Anne

ps: Wil je mijn blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Ga hiervoor naar: www.empowerjou.nl/contact