fbpx

Het kán toch niet anders dan dat de maan, die over de hele wereld zorgt voor eb en vloed, ‘iets’ doet met ons lichaam, wat ook voor zo’n 60% uit water bestaat?
Misschien merk je rond volle maan wel eens dat jij, je kinderen en/of je huisdieren onrustiger zijn.
Maar er is nog veel meer!

De natuur zit zó mooi in elkaar. Als je het wilt zien en als je er naar wilt luisteren, dan kun je er zóveel informatie en zóveel waarde uit halen!
Ik deel met deze nieuwe maan graag een stuk “vergeten” wijsheid. Laten we dit weer oppakken en beter naar ons lichaam luisteren. Als je dat lukt zul je zien dat je als vanzelf je lichaam ook meer gaat waarderen, je zult er meer mee in verbinding komen, het zal meer “als jóu” voelen.


Kijk maar eens naar de cyclus van de seizoenen, naar de cyclus van de maan(d) en de cyclus van dag en nacht. Ze hebben allemaal een zelfde, cyclische, opbouw. Ze kennen allemaal periodes van actie én van rust, periodes van uitbundige bloei én van bezinning, periodes van ‘naar buiten’ (licht) en ‘naar binnen’ (donker). Wat steeds weer herhaalt. En zo is het met ons lijf ook.
Onze menstruatiecyclus is precies zo’n cyclus als die van dag/nacht, maan(d) en jaar.

Zoals van oudsher een nieuwe maand start met nieuwe maan, (in energie) groeit richting volle maan en dan weer afneemt en eindigt met donkere maan, zo gaan de seizoenen van winter naar lente, zomer, herfst en weer winter. Allemaal met hun eigen bijbehorende energie.

Waarbij de energie op z’n nieuwst en actiefst is in de aanloop naar de zomer (eerste helft van de dag / eerste helft van de maan(d)) en daarna afneemt om weer te ontspannen, rusten en bezinnen).
En precies zó werkt ons lichaam ook. Onze natuurlijke cyclus is ongeveer even lang als een maan(d).

Waarbij de periode van menstruatie gelijk staat aan donkere / nieuwe maan (winter / nacht) en dus een tijd is en energie heeft van rusten, bezinnen, naar binnen keren.
Daarna volgt opbouwend een periode van enthousiasme, nieuwe plannen en energie die zich naar buiten richt, met als hoogtepunt je Eisprong (Volle maan / zomer). Daarna neemt die energie geleidelijk aan weer af en richt zich weer meer naar binnen (herfst /afnemende maan / dagen voor menstruatie) om zich voor te bereiden op een nieuwe start van de cyclus (menstruatie / donkere+nieuwe maan / winter).

Dit wetende….

Dan is het toch gekkenwerk dat wij van onszelf en ons lichaam verwachten dat we áltijd maar keihard “aan” staan? Altijd doorbikkelen en maar doorgaan? Dan is het toch niet gek dat we niet te genieten zijn als ons lichaam aan alle kanten de signalen afgeeft dat we rust en bezinning en afzondering nodig hebben en wij daar niét naar luisteren?
En dan is het toch heel raar dat we ons proberen te gedragen als mannen, terwijl we een heel andere lichaamsopbouw en behoeften hebben?

Het allermooiste, de beste geruststelling die ikzelf kreeg door deze bewustwording, was dat álles dús in golven en cycli komt.
Dus álles wordt weer anders, je enthousiasme en volle bak energie – waarbij je soms te hard loopt, maar het loopt zo lekker! – zal weer zakken na volle maan/eisprong, je gevoel van “ik kom tot niks en krijg niks uit handen” wordt ook als vanzelf (als je er je aan toe durft te geven!!) weer anders met nieuwe maan. Dus daar aan toe geven (naar luisteren!) is het meest natuurlijke wat je kunt doen.

Een van de redenen waarom het niet zo makkelijk is als het ‘in theorie’ lijkt is dat het niet gelijk oploopt. Je eigen cyclus loopt nooit steeds perfect gelijk op met die van de maan. Maar als je je van beiden heel goed bewust bent, dan kun je met beiden rekening houden en je huidige stemming en gevoel van energie helpen begrijpen (ik gebruik hier apps voor ter ondersteuning)

Waarbij je lichaam je eerste bron is, de maan(d) de tweede en het jaar/seizoen je derde bron.
En mocht je – om wat voor een reden dan ook – je eigen cyclus moeilijk kunnen lezen, houd dan vooral die van de maan eens een tijdje bij en zie wat je merkt.

Zo zie je ook dat je echt niet de héle winter hoeft onder te duiken, maar juíst in de periodes van donkere maan én je ongesteldheid zal je in de herfst en winter daar wel nog veel meer behoefte toe voelen!
Dus geef daar aan toe 😘

Heel sec zal – als je dus goed luistert naar je lichaam – een bepaald gevoel / energie (rust/onrust) nooit langer dan een paar dagen aanhouden. Als jij het er laat zijn en je er jouw activiteiten op aanpast, dán luister je naar je lichaam.


In het ‘Me, Myself & Mama – programma’ neem ik je in de tweede module mee in álles wat jou vrouw maakt: Empower de Vrouw in JOU!

Omarm je vrouwelijkheid, je vrouwelijke energie en talenten en leer begrijpen waarom dit zover weggestopt is en wat je er aan mag doen om die mooie vrouw in jou weer de ruimte te geven!

Zodat jij héérlijk op je eigen natuurlijke ritme en wijsheid mag vertrouwen.
Liefs, Anne

Ps: stuur me een mailtje op info@puur-anne.nl als jij meer wilt weten over het Me, Myself & Mama – traject