fbpx

Waarom je gauw moet stoppen met het onderschatten van je natuurlijke talenten en ze volledig mag gaan omarmen en benutten!

 

Wat mij al jaren opvalt is dat vrouwen hun natuurlijke talenten ontzettend onderschatten en onderwaarderen.

Als ik dan benoem wat ik aan talent bij iemand zie, dan hoor ik vaak: “Maar zo bijzonder is dat toch niet? Dat kan toch iedereen wel?”

Nee, lieve mama, dat kan en doet écht niet iedereen. Vertrouw mij: de wereld zou er heel anders uitzien als iedereen dat zou doen en kunnen.

Zo geef jij bijvoorbeeld heel makkelijk en gemeend complimentjes, heb jij oprecht interesse in wat een ander bezighoudt en kun je ontzettend goed luisteren als iemand daar over vertelt.  Of je voelt altijd haarfijn aan wanneer iemand niet lekker in zijn vel zit en je voelt precies hoe de sfeer is als je een ruimte binnenkomt.

Als jij dit zonder moeite doet en aanvoelt, dan zijn dit jouw zogenaamde ‘natuurlijke talenten’, dat zijn die dingen waar jij van nature gewoon écht goed in bent.  Het zijn geen vaardigheden die je jezelf hebt aangeleerd omdat het van je verwacht werd, het zit gewoon in je.

Waarom is het zo belangrijk om te weten en vooral ook te benutten waar je van nature talent voor hebt?

Het antwoord is heel simpel: je leven wordt er leuker, lichter en fijner van als jij dingen doet die écht bij je passen. En de wereld mooier!

Ik geloof en weet op basis van ervaring met de tientallen vrouwen waarmee ik werk en heb gewerkt, dat er van hier uit zóveel winst en liefde te behalen is. Als we onszelf en elkaar meer gaan waarderen om onze natuurlijke talenten en die óveral gaan inzetten, dan gebeurt er zoveel moois!

“Jaja, lekker makkelijk gezegd! Maar hoe dan? Hoe kom ik er achter of iets een talent van me is of dat ik het heb aangeleerd?” denk je misschien.

Ik geef je zo 4 stappen waarmee jij kunt onderzoeken of je echt doet wat bij je past (of dat je het aangeleerd hebt) en hoe je meteen ook kunt ontdekken wat je eventueel mag veranderen.

Want ga maar eens na: waar word je blijer en energieker van?

Van:
A) steeds je stinkende best doen voor iets waarvan jij, je omgeving of je functieomschrijving vindt dat je goed in moet zijn.

Of:

  1. B) vanuit flow doen wat bij je past, wat je van nature makkelijk doet en daar steeds beter en beter in worden?

Bij de A-situatie ben je steeds keihard aan het werken. Het kost je (misschien zelfs ongemerkt) bakken met energie. Het levert je externe bevestiging op: mensen waarderen wat je doet. Of niet eens, je hoopt op waardering en bent extra teleurgesteld als je het niet krijgt: je hebt zó je best gedaan!

In situatie B doe jíj wat jíj graag en goed doet. Daarmee bevestig jij jezelf. Je neemt jezelf serieus, je waardeert jouw eigen krachten en talenten. Je hoeft niet ‘je best te doen’, dit doe jij van nature, dús zonder al teveel moeite.

En het is echt niet nodig om meteen aan een carrièreswitch te denken. Je kunt in al je huidige situaties stapje voor stapje gaan onderzoeken en veranderen. Vanaf nu.

Ga in een volgende vergadering (bijeenkomst/opvoedsituatie) maar eens na of dat wat je doet, of de rol die je aanneemt echt bij jou past. Of dat het iets is wat je jezelf hebt aangeleerd omdat je denkt dat het bij je functie of rol hoort.

Of je nou altijd notuleert, de koffie en thee verzorgt, de kritische noot bent of de meelevende schouder: zolang jij dit doet omdat dit écht bij jóu past is het geweldig! Dan zet je jouw kwaliteiten in om wat voor anderen te betekenen.

Als je het echter doet omdat je denkt dat het nou eenmaal van je verwacht wordt of omdat niemand anders het doet, dan denk je waarschijnlijk: “Waarom kan zij nou nooit eens notuleren?”
“Is er nou niemand anders die ziet dat het niet goed met haar gaat?”

Hoe kun je er nou achter komen of je doet wat echt bij jóu past?

  1. Noteer je energielevel (1-10) voor de vergadering
    2. Wees je bewust van je rol (wat doe je eigenlijk?)
    3. Wees je bewust van je gedachten hierover.
    4. Noteer je energielevel (1-10) na de vergadering.

Vervolgens kun je na dit onderzoek gaan bepalen wat je wilt veranderen. Want jíj bent degene die invloed heeft.

Wil je 1) gaan veranderen wat je doet?
Want je realiseert je opeens dat je notuleren gewoon echt niét leuk vindt. Welke stappen kun je dan zetten om er voor te zorgen dat jij een andere taak kunt gaan doen die veel meer bij je past?

Of 2) Je gaat je gedachten over wat je doet veranderen: je realiseert je dat je notuleren hartstikke leuk vindt! Maar je stoort je aan die ene collega “die nooit iets extra’s doet”. Je kunt dan besluiten om je te focussen op het maken van goede notulen, op het goede gevoel wat jíj daarvan krijgt. En je laat die collega. Het helpt namelijk niet dat je je daar druk om maakt.

En dit kun je ook tijdens het avondeten, datenight met je man of de zondagse visite doen.

Vraag jezelf steeds af: “Wat doe ik? En past dat écht bij mij?”

Focus je op JOU.
Want hoe meer jíj weet en doet wat echt bij jóu past, hoe meer jij voor anderen kunt betekenen.
En hoe leuker, lichter en fijner jouw leven wordt.

Wil je meer lezen over talentgericht leven als Vrouw (Me), Vrouw van (Myself) & Mama?

Download dan mijn E-book en ik vertel je alles over de 3 x 3 cirkels van de Me, Myself & Mama- methode die jou helpen focussen op dat wat écht bij JOU past.

De “Me, Myself & Mama – methode” is gebaseerd op talentgericht léven: ik ben er van overtuigd dat we niet alleen talentgericht moeten werken, maar ook talentgericht opvoeden, talentgericht liefhebben, talentgericht huishouden, talentgericht vrijwilligerswerk doen. etc.

Talentgericht leven geeft rust. Voldoening. Betekenis. Je komt bij jouw ware unieke kern, van waaruit leven heerlijk is!

 

 

Na het versturen van dit E-book blijf ik je graag nog verder inspireren over talentgericht leven als vrouw, ‘vrouw van’ en mama.

Over hoe jij je kunt focussen op ‘Me, Myself & Mama’.

Alleen als jij dat wilt natuurlijk!

Je kunt je heel gemakkelijk weer uitschrijven voor mijn mails.

Liefs, Anne